Zwangerschap Echo’s

Tijdens de zwangerschap worden er een aantal echo’s gemaakt en sommige moeders kunnen er geen genoeg van krijgen. Want hoe leuk is het om jouw baby in je buik te zien tijdens een echoscopie?! Lees verder voor meer informatie over echo’s.

Wat voor soorten echo’s zijn er?

Een echo kan op twee manieren plaatsvinden: uitwendig (via de buikwand) of inwendig (via de vagina). Tijdens een echo wordt gebruik gemaakt van hoogfrequente geluidsgolven die ervoor zorgen dat de organen in het lichaam zichtbaar worden en bij zwangere vrouwen dus ook de baby.

Is de zwangerschap nog pril of ben je aan het begin van de zwangerschap, dan wordt vaak gekozen voor een inwendige echo. Op deze manier kan het apparaat dat de geluidsgolven uitzendt dichter bij de baarmoeder komen en een duidelijker beeld geven.

Tijdens een uitwendige echo wordt er een gel op je onderbuik aangebracht en wordt met de echokop de buik in beeld gebracht. De gel is wat koud en de echokop kan wat hard op de buik drukken, maar dit doet geen pijn. De uitwendige echo vindt meestal plaats vanaf 3 maanden zwangerschap.

Echo van baby, jongen of meisje?

Wanneer vinden de echo’s plaats?

Tijdens de zwangerschap worden er een aantal echo’s gemaakt op verschillende stadia, namelijk de termijnecho, de 20 weken echo en een pretecho.

Termijnecho

De termijnecho is vaak de eerste echo tijdens de zwangerschap en wordt gebruikt om vast te stellen hoe lang je zwanger bent. Je kunt deze echo verwachten tussen de 8 en 12 weken zwangerschap.

20 weken echo

De 20 weken echo is bedoeld als medisch onderzoek om eventuele afwijkingen bij de baby te achterhalen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of het kind een open ruggetje of andere afwijking heeft. De 20 weken echo is niet verplicht, maar wordt wel aan iedere zwangere vrouw aangeboden.

Tijdens de 20 weken echo wordt gekeken naar het hart, de hersenen, het ruggetje, de armen, benen, schedel en andere lichaamsdelen van de baby. Toch kunnen niet alle afwijkingen worden opgespoord met behulp van de 20 weken echo, omdat deze pas later zichtbaar worden of omdat ze niet middels een echo vastgesteld kunnen worden.

Hoewel de 20 weken echo niet bedoeld is om het geslacht te bepalen, is dit vaak wel zichtbaar voor de echoscopist en zal deze het dan ook vaak wel vragen of je het wilt weten. De echoscopist is dit echter niet verplicht en ook jij bent niet verplicht om het geslacht te bespreken indien jij het nog niet wilt weten.

Zwangerschap echo om geslacht te bepalen

Pretecho

De pretecho is geen standaard echo en wordt dus ook niet op een standaard tijdstip ingepland. De meeste pretecho’s worden ingepland tussen de 16 en 20 weken om het geslacht van de baby te bepalen. Maar ook op een later tijdstip is dit mogelijk wanneer je bijvoorbeeld een 3D of 4D echo wilt laten maken. Omdat er geen medische grondredenen zijn voor deze pretecho, wordt deze niet vergoed door de basisverzekering. Wel zijn er een aantal aanvullende verzekeringen die een vergoeding aanbieden.

Wie maakt de echo?

Een echo kan door meerdere experts gemaakt worden, zoals een arts, de gynaecoloog, verloskundige of echoscopist.